Skötsel & underhåll

Skydda golven

Skydda dina golv från skrapmärken genom att använda möbeltassar, rörskydd eller koppar för möbler med hjul.


Information om trä och sten

Trä

Möbler i trä: Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör varje möbel blir unik. Hur tålig ytan är beror på vilken ytbehandling den har fått samt träslagets hårdhet. Kolla alltid när du köper din möbel vilken ytbehandling den har och hur den bör behandlas. Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i utrymmen där det förekommer kraftiga temperaturskillnader. Använd underlägg till heta föremål innan du ställer dem på träytan. Torka direkt upp vätska som spills. 

Oljade ytor: Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. Undvik att sätta planteringskärl eller krukor på bordet då träet kan resa sig eller föremålet kan missfärga ytan. Detta gäller även för karaffer och vissa vinglas som kan göra att det bildas kondens mellan glaset och träet. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Vid daglig användning rekommenderar vi att rengöra ytan med milt rengöringsmedel utblandat och ljummet vatten. 

Rotting: Ett mycket starkt naturmaterial men som torkar med tiden vilket kan leda till att rottingen kan knäckas under hög belastning. Rottingen bör därför fuktas regelbundet, vi rekommenderar att möbler av rotting fuktas med en vattendusch cirka en gång per månad för att bibehålla sin flexibilitet och spänst. Undvik allt för stora temperaturväxlingar. 

Sten

Granit: ett mycket tåligt material som tål värme upp till 500 grader (dock ej värmechockar). Granit håller sin fina glans även om den utsätts för hårda påfrestningar och starka medel. Alla typer av rengöringsmedel kan användas. På grund av granitens hårda material är den inte speciellt känslig för repor. Vi rekommenderar dock ändå att man är försiktig med knivar, porslin och bestick för att behålla stenens glans.  

Marmor: Vid skötsel av marmor bör man undvika alla typer av syror. Använd därför inga sura rengöringsmedel. Rengör skivan med ett naturligt och alkoholfritt medel, till exempel såpa. Torka sedan rent med en torr trasa eller handduk. För att skydda ytan från fett och smuts rekommenderar vi att behandla ytan med till exempel symaskinsolja före användning. Vanligtvis impregneras marmorskivor innan de skickas till kunden. 

För tips om fläckar och rengöring på olika stensorter finns det bra information hos Sveriges stenindustriförbunds hemsida: www.sten.se

Information om läder, textil och dynor

Läder: är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Håll dina lädermöbler rena genom att dammsuga dem med ett mjukt borstmunstycke. Undvik att placera möbeln för nära en värmekälla och i direkt solljus. För att behålla den mjuka känslan och ge lädret en längre livstid med mindre fläckar, rekommenderar vi att smörja in materialet med återfuktande och impregnerande produkter anpassat för läder. Använd en torr och mjuk trasa för vanlig rengöring. Obs! Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. 

Textil: Undvik direkt solljus och andra ljuskällor för att förhindra att dina färgade textilier bleknar med tiden. Textil bör dammsugas regelbundet med ett klädselmunstycke. Ta bort fläckar så fort de upptäcks. De flesta fläckar kan tas bort med löddret från varmt vatten blandat med en liten mängd neutralt rengöringsmedel. Först, torka upp överflödig vätska från textilen med en vit pappershandduk. Ta sedan bort fläckar genom att badda noga på textilen med en ren, luddfri trasa doppad i löddret eller en speciell textilrengöring. Undvik att gnugga hårt på textil, det kan skada tyget. Följ alltid tvättråden på den angivna textilen. 

Dynor: Skötseln av dynorna är väsentliga för hur din dyna mår och hur bekväm den är. Försök att vända på dina dynor med jämna mellanrum. Att ”puffa” och banka in luft i dynorna då & då är viktigt för att de ska hålla sig fina och spänstiga samt för att fylla ut klädseln som den ska.

Kallskumsdynor: För att undvika att dynorna formas efter hur du använder möbeln, banka dynorna någon gång i veckan. Försök även att vända på dynorna med jämna mellanrum.

 
Tänk på miljön!

Genom att ta väl hand om dina möbler ger du dem en längre livstid. När möbelns livstid är slut lämnar du bäst in den på återvinningscentralen. 

Swedish
Swedish

[[recommendation]]

Swedish